Някои от конкурентите на Радев са заложили трудности пред него, смята той

„Конкуренти на Румен Радев са предвидили всички трудности, някои даже са ги заложили – например за енергетиката и цените на тока. Партия ГЕРБ се е „погрижила” да възникнат проблеми с пазара на електричеството и това да доведе до ескалация на цените”, заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Румен Гечев от БСП.

За президентската надпревара

„Проф. Герджиков е колега. Бих му казал: „Добре дошъл на политическия терен, който се различава от академичния. Той е много труден, непредвидим. Мисля, че неговото включване е късно. Той се появява в навечерието на изборите и, доколкото познавам историята, е много трудно да се успее в такъв кратък период. ГЕРБ е падаща звезда. Няма как да се закачиш за влак, който се движи назад, и да успееш”, смята проф. Гечев.

Проф. Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат за президент

Според него има огромна разлика между стартта на проф. Герджиков и този на Румен Радев в политиката. Той припомни, че настоящият държавен глава има висок рейтинг.

„Съвсем нормално е да има нови кандидати. Ще успее този, който има най-добри качества. Кампанията е много важна. Някои от конкурентите на Радев са предвидили всички трудности, някои са ги заложили – например за енергетиката и цените на тока. Партия ГЕРБ се е „погрижила” да възникнат проблеми с пазара на електричеството и да възникне ескалация на цените”, смята той и посочи, че това е заключение след анализирани факти.

За цената на тока

„Проблеми на пазара за електрическа енергия има през последните 15 години. Но в България тези проблеми са особено остри през последните 1-2 месеца. Защо? Защото се оказва, че т.нар ръководство на новия енергиен пазар и бившият министър на енергетиката нямат никакви разчети какви ще бъдат икономическите ефекти от въвеждането на тази независима борса", посочи проф. Гечев.

Ще издържи ли бизнесът на цената на тока?

Той цитира данни на Евростат, които посочват, че цената на тока в България е 168 евро, в Гърция - 168, в Румъния - 143, в Португалия и Испания - 216 евро.

"Цените в цяла Европа са много високи. Те са високи и в България спрямо предходния период, но все още са много ниски", каза още той. Според него у нас реакцията е толкова остра, защото има липса на ясни правила или по-скоро правила, които изкривяват пазара в България.

„В момента у нас виждаме определени ключови играчи да закупуват големи количества електроенергия за продажба на следващ ден, след което те препродават електричеството. Тоест малките и средни фирми нямат възможност да пряко електричество, има една своеобразно олигополизация на пазара.“ Друга разкрита практика според социалиста е чрез сегашните правила големите играчи да могат спекулативно да нарастват цените, което по думите му е отговорност на всяко правителство и затова служебното правителство правилно се опитва да поправи тези правила.

Гечев посочи, че се изнася токът на АЕЦ “Козлодуй“, а не на ТЕЦ “Марица-Изток“, защото е най-евтин и допълни: „БСП организира референдум за ядрената енергетика и българският народ реши. Тогава кой си позволи от политиците да спира един проект, в който българският народ е заровил 3 млрд. лева. Ако “Белене“ беше завършено, тогава данните и ситуацията в момента щеше да бъде различна“, заяви той като допълни, че в момента България се намира на границата на сериозни енергийни проблеми.

Социалистът не вижда нищо лошо в това да се строят 7-и и 8-и блок на “Козлодуй“, но първо трябва да се завърши “Белене“. „АЕЦ “Белене“ не е партиен, а национален и европейски проблем. БСП е последователна, "Белене" е в нашата програма и, както казахме, за тези избори няма да променяме нищо в ключовите си приоритети. Проблемът с различните желания по този казус ще се реши на изборите, нашата програма е ясна и ще видим какво ще каже българският народ“, заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.