Мерките на правителството предизвикаха противоречиви мнения

Нови спорове около плана на правителството за справяне с цените на тока за бизнеса! Дискусиите дали трябва да се отпускат помощи на предприятията набират сила.

Мерките на правителството предизвикаха противоречиви мнения. От една страна бизнесът се надява да успее да оцелее чрез тях. Експертите обаче са категорични, че трябва още подкрепа. За това призовават и от партиите. А на фона на постоянно увеличаващата се цена на природния газ, София иска помощ и за това.

Надеждата на бизнеса е в 50-те лева, които ще получат като помощ в цената за мегаватчас. Общата сметка на подкрепата ще е между 600 и 650 милиона лева. Така работодателите се надяват да издържат на натиска, докато цената на електроенергията в световен мащаб се нормализира.

„Тази помощ до някаква степен ще даде възможност на бизнеса да посрещне увеличената цена на електроенергията в периода преди да може да калкулира крайна цена на стоките и услугите, които произвежда”, обясни Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Въпреки помощта много предприятия няма да дочакат този момент. 

„Това, което очакваме за септември, е 2,5 пъти да бъдат по-високи сметките за електричество в сравнение със септември 2020 г.”, обясни Иванов.

Според енергийните експерти възможността да се купуват пакети за 3 или 6 месеца ще даде глътка въздух, но са необходими радикални спешни решения.

„Това са палиативни мерки, които могат да бъдат реализирани не по-рано от декември и началото на следващата година, тъй като ще изискват промяна в нормативните документи. Всеки, който се занимава с реформи, знае, че не може да стане с щракане на пръсти и почваме да взимаме едни пари от АЕЦ „Козлодуй” и да ги раздаваме на бизнеса”, смята енергийният експерт Иван Хиновски.

Синдикатите намират мерките за закъснели. Виждат причините за днешните проблеми в начина, по който се е управлявал сектор „Енергетика” от години. И смятат, че истинските препятствия предстоят.

„За последните много години управляващите не забиха нито един пирон в енергетика. Нямаме действаща енергийна стратегия, не знаем какво ще се случи в комплекса „Марица Изток” и другите въглищни централи”, смята Божидар Митев от Синдикалната федерация на енергетиците.

Столичната община също поиска корекции от правителството. Те настояват да се покрие част и от цената на природния газ. Въпреки че „Топлофикация София” трудно се справяла със сметката си, столичани ще имат топло през зимата и парното няма да спира.

„Няма такъв риск, това беше изразено, включително и от министъра на енергетиката. Проблемът е, че няма да може да изплаща задълженията си към „Булгаргаз”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

БСП също отправиха критики към кабинета. Според Корнелия Нинова предложенията за помощ са неадекватни на тежката ситуация.