Междувременно ректорът на СУ официално обяви, че влиза в надпреварата за президент

Напрежение по върховете на държавата и нова словесна атака от президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Държавният глава обвини Борисов, че се крие зад ректора на Софийския университет. А бившият премиер се усъмни в смелостта на Румен Радев.

Междувременно ректорът на Софийския университет официално обяви, че влиза в надпреварата с подкрепата на ГЕРБ, но ще търси разговор с всички партии. Подкрепа получи вече и от СДС.

Герджиков заяви, че смята, че опитът му като ректор ще му помогне да обедини нацията. Това била и целта му.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че през последните седмици са обсъждали имената Томислав Дончев и кмета на Бургас Димитър Николов, за това да бъдат кандидати за „Дондуков” 2. Накрая са решили да подкрепят проф. Анастас Герджиков, защото той притежава нужните качества да победи.

С ясна цел проф. Анастас Герджиков влиза в битката за „Дондуков” 2.

„Единствената ми мотивировка е в този момент, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано - да помогна за обединението на всички партии и всички българи. Амбицията ми е да обединя българския народ”, каза проф. Герджиков.

Заради това и той протегна ръка към всички партии.

„Аз разговарям с мои приятели най-вече от дясното, дясно-центристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че политическа партия ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии, няма да откажа подкрепата на никого”, заяви проф. Герджиков.

Новината предизвика остра реакция от държавния глава Румен Радев, но не към опонента му за стола на „Дондуков” 2, а към лидера на ГЕРБ.

Радев за Борисов: Преди 5 години се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректор

„Преди пет години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева. Сега се крие под тогата на ректора”, каза Радев.

„Познавам го Радев, той не е такъв смелчага, че да говори, че се крия... А той е много страшен. Той и Рашков”, отговори Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни и защо партията застава зад проф. Герджиков.

„На нас ни трябва мир, на нас ни трябва образование. Ректорът на ректорите. Избран от всички”, каза Борисов. „Приемаме, че Радев е прав- излизаме аз срещу него и разделяме народа на две- мразим се, не се обичаме. Това ли е смисълът? Той през цялото време се изживява и като президент, и като премиер, и като диктатор”, заяви Борисов.

Подкрепа дойде и от Коалиционният партньор на ГЕРБ. Пред БТА лидерът на СДС Румен Христов определи проф. Герджиков като по-добрия кандидат.

Мястото на ректора на Софийския университет е в изборната битка, убеден е и  археологът Николай Овчаров, който ще е част от Инициативния комитет зад кандидатурата на проф. Герджиков.

„Чух се с проф. Герджиков, няма да крия. Той ми се обади и ме помоли за това нещо. Това е една добра кандидатура, смятам, че е много добре да има такива хора. Проф. Герджиков ще бъде олицетворение на дясната позиция”, заяви Николай Овчаров.

Сега остава въпрос - кой ще застане като кандидат за вицепрезидент до проф. Анастас Герджиков и дали това ще е партийна фигура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.