На 9 октомври се отбелязва Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи

От началото на годината в България са били извършени 43 трансплантации, 14 от жив донор и 29 - от трупен, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. За същия период е имало 11 донорски ситуации след установена мозъчна смърт, а за цялата 2020 г. те са били 4, посочиха от пресслужбата.

Българите, чакащи органна трансплантация, са 1010, като 893 чакат присаждане на бъбрек, 41 - черен дроб, 44 - сърце, 22 - бял дроб.

15-годишен донор спаси петима души

По данни на Съвета на Европа през 2020 г. в Европа са били извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20 на сто по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 граждани.През миналата година в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

ШАНС ЗА ЖИВОТ: 29-годишен мъж в мозъчна смърт спаси четирима души

Българското законодателство указва, че всеки би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. След доказване на мозъчна смърт, роднините трябва да дадат съгласие за донорство, но в много от случаите те отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе.

На 9 октомври се отбелязва Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи. Предвидени са тематични инициативи, които ще бъдат в периода 4-16 октомври.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА