„Това само може да заблуди българските потребители”, каза доц. Иван Иванов

Прогнозираното увеличение на цените на тока и отоплението се оказа ябълката на раздора в Комисията за енергийно регулиране. По-рано днес, директорът на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика” Пламен Младеновски прогнозира пред БНР, че това увеличение може да достигне между 20-30% от 1-ви януари. 

По-късно, обаче, началникът му опроверга конкретните числа. Прогнозата за от 20 до 30 процента скок на тарифите е спрямо сегашните цени на природен газ на борсата. От КЕВР се разграничиха. „Това не беше становище на КЕВР, което е било казано сутринта. Казано е от участника в интервюто”, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока

„Движението на цените е толкова лабилно, че в момента човек, който иска да бъде с авторитетна позиция, не би трябвало да дава никакви числени стойности и прогнози и това само може да заблуди българските потребители”, добави той.

Иванов увери, че Комисията за енергийно регулиране тепърва започва работа по мерки, които да удържат главоломния скок на цените за крайния потребител. „Комисията за енергийно и водно регулиране ще предприеме всички възможни мерки в рамките на нашите възможности да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените”, категоричен бе той.

И все пак - според експерти, увеличението на цените, с оглед на пазарите, е неизбежно. „За голяма жалост, натискът върху цените е огромен и той се основава основно на резкия скок на цените на природния газ, който пряко се отразява. 70% от този ръст моментално влиза в цената на топлофикациите”, каза Иван Хиновски, който е енергиен експерт.

Подобни увеличения могат да доведат и до тежки последици. „Очакват се фалити, както и спиране на различни производства”, смята той.

КРИБ: Цените на тока достигнаха нов абсолютен рекорд, сътресенията предстоят

Как би се отразило подобно увеличение на нашите сметки? През изминалия отоплителен сезон, средната цена за топла вода и отопление за имот в столицата е около 644 лева. Ако прогнозираното увеличение от 20-30% стане факт, тази цена за същия имот може да скочи до между 770 и 840 лева. Подобна е сметката и при тока - при средна месечна сметка за ток от 53 лева през 2021 г., сега тя може да скочи между 63 и 70 лева.

В същото време Комисията вече е готова с първи пакет мерки, които да удържат цените на тока за бизнеса. Оказва се, че 40% от фирмите нямат договор с конкретен доставчик и така отиват към последна инстанция, където цената е драстично по-висока. Затова тази цена ще бъде намалена с от 15 до 30 лева

Мярката за бизнеса ще важи три месеца и ще влезе в сила автоматично от другия месец. Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов беше категоричен - точни прогнози за цени на ток и отопление за обикновените хора ще бъдат направени и оповестени в началото на декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.