Блазио е използвал ресурсите на службата за сигурност за лични цели, гласи доклад на градския отдел за разследване

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио беше обвинен в злоупотреба с власт. Градоначалникът е използвал ресурсите на службата за сигурност за лични цели, гласи доклад на градския отдел за разследване, цитиран от американски медии и БГНЕС. Същата службата е помагала на дъщерята на кмета, докато се е премествала в ново жилище, се казва още в доклада.

„Използването на служебен микробус и охраната от полицията за преместване на мебели са били злоупотреба с власт за лични цели“, се казва в документа.

Започна разследване за импийчмънт срещу губернатора на Ню Йорк

Според разследването кметът също така не е успял да възстанови близо 320 000 долара, изразходвани от градския бюджет, за да гарантира безопасността на пътуването си по време на президентската кампания. Средствата са използвани за плащане на полети, хотелско настаняване, хранене и коли под наем за служители по сигурността.

В доклада не се казва, че кметът е нарушил закони, но дава препоръки за предотвратяване на злоупотреба с държавни ресурси за сигурността.

Претърсиха апартамента на Рудолф Джулиани в Ню Йорк

„New York Times” пише, че пресслужбата на кмета в отговор на разследването е заявила, че Де Блазио и семейството му се ръководят от етичните правила, а на децата му е гарантирана правна защита от полицията. От пресслужбата добавиха, че цивилните следователи нямат право да решават как да гарантират безопасността на кмета и неговото семейство. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.