Картината "Диего и аз" се оценява на 30 млн. долара

Автопортрет на Фрида Кало, изложен в момента в Хонконг, може да се превърне в най-скъпото произведение на автор от Латинска Америка, продавано някога на публичен търг в международен мащаб.

Картината "Diego y yo" ("Диего и аз") ще бъде продадена тази есен в Ню Йорк и се оценява на 30 милиона долара.

"Диего и аз" на Фрида Кало е емблематична, една от творбите й с най мощен емоционален заряд - великолепно произведение на сюрреализма. Рядко е рисувала автопортрети", споделя Анна Ди Стази - директор на раздел "Латиноамериканско изкуство" в Sotheby’s.

Картината се намира извън Мексико и не се счита за национално наследство, което дава възможност на колекционери от цял свят да участват в наддаването.“

В Мексико беше открит радио запис на гласа на Фрида Кало

Творбата е завършена през 1949 г. и е типичен пример за емблематичните автопортрети на Кало. Произведението е направено в бурен период от личния й живот.

"Картината е нарисувана малко след като Диего Ривера е направил портрет на мексиканската актриса Мария Феликс", разказва Ди Стази.

Тогава в художествените среди е било добре известно, че Диего и Мария имат афера. Когато тази новина стига до Фрида, това се превръща в един от най-трудните моменти в живота й, което ясно личи в творбата. „

Аукционът ще се състои на 16-ти ноември в Ню Йорк.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.