Вижте какви са новите разпоредби

Столичната регионална здравна инспекция издаде заповед за затягане на противоепидемичните мерки в София заради повишената заболеваемост от COVID-19.

Преустановяват се груповите присъствени извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови и образователни центрове, занимални и места за личностно развитие. Ръководствата на училищата ще трябва да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение, ако се наблюдава увеличение на заболеваемостта.

COVID-19 у нас: Най-много нови случаи от април насам

Забраняват се и семинари, изложения и конференции. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти) могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на дистанция от 1.5 м и задължително носене на маски. В музеите и галериите ще се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., маските също ще са задължителни.

Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика. 

Непълнолетните ще могат да посещават търговски центрове, включително моловете, само с придружител.

Всички работодатели трябва да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където това е възможно. Ако не е, на съответното работно място трябва да се провеждат засилени противоепидемични мерки, включително филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена и недопускане на служители или външни лица със симптоми на остри заразни заболявания.

Относно заведенията заповедта гласи, че те ще могат да работят и след 23.00 ч. при следните условия:

- 100% от персонала в съответния обект/зает с мероприятието е ваксиниран или преболедувал COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването;

- ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи или представят отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието PCR или антигенен тест (до 48 часа преди влизане).

Доц. Гломб: Плаши ме ниският процент на ваксинирани у нас (ВИДЕО)

Съгласно новата заповед се забраняват и груповите туристически пътувания с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.

Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и не повече от 30 участници, при спазване на дистанция от най-малко 1.5 м и носене на маски.

Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не-повече от 15 души на закрито и 25 - на открито.

Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на маска от персонала.

Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

София влезе в „тъмночервената" COVID зона, в областта въвеждат нови мерки

Посещенията в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията си, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1.5 м, както и когато се изолират един от друг с плексигласова преграда.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град. 

В едно от лечебните заведения с най-много предвидени места за пациенти с коронавирус - Столичната инфекциозна болница, са останали свободни само 11 легла от над 100 налични.

„Ситуацията е напрегната. Справяме се трудно, но се справяме. Има 95 легла, които са заети с пациенти с COVID. 15 от заразените са деца”, заяви проф. Татяна Червенякова.

Подобна е ситуацията и в друга голяма болница – „Пирогов”. Там са свободни само 6 места в реанимацията, затова  по спешност ще разкрият още 5.

В Първа градска болница - легла за тежките случаи вече няма. „Имаме осем легла за интензивни случаи, които в момента са пълни. Остават само няколко свободни легла за средно-тежки случаи”, каза проф. Цветомир Димитров.

През четвъртата вълна пациентите идват в по-тежко състояние, казват медиците. Според тях имено това е и причината да свършват първо интензивните легла. „Има ии млади, и по-възрастни. Смъртността сега е по-висока. По принцип се стараем да не връщаме пациенти, особено тези, които идват с Бърза помощ и имат нужда от спешно лечение”, посочи Димитров.

'Пирогов'' увеличава броя на интензивните легла за COVID-19

Последните данни на РЗИ в София показват, че към момента са заети над 90% от леглата за интензивни грижи в областта.

Картината в страната е пъстра, казват здравните власти. „В дадена болница или в дадена област могат да се изчерпят интензивните места, но има други лечебни заведения, в които имаме достатъчно”, коментира д-р Александър Златанов.

От Световната здравна организация също са притеснени от ситуацията в България. „През следващите няколко дни и седмици ще наблюдаваме една тежка и много трудна ситуация в здравната система - с претоварване и липса на възможност за приемане на всички желаещи в болница”, заяви д-р Скендер Сила.

Новият скок на заразените и хоспитализираните не изненада вирусолозите. „В момента катерим заболяемостта стръмно нагоре, пикът предстои. Големият брой заболели предават вируса на голям брой други хора и става лавина на повишаваща се забляемост, която никой не може да предвиди къде ще финишира”, заяви проф. Ива Христова.

Според експертите е възможно четвъртата COVID вълна да отбележи рекорди, каквито досега не сме имали - както при броя новозаразени на дневна база, така и при смъртните случаи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.