Тя ще продължи точно 1 месец, до деня на вота

За трети път тази година България е в предизборна кампания. Чакат ни избори без аналог. В един и същи ден, на една и съща машина страната ни ще избира нов президент и нов парламент.

На 14-и ноември трябва да изберем в чии ръце ще отиде цялата власт в страната ни. Избираме кой да бъде президент и кой да влезе в парламента. 

В състезанието за „Дондуков” 2 спокойно може да бъде определено като състезание между инициативни комитети. Макар че има и участници с тясно партийна подкрепа.

Общо 23 са кандидат-президентските двойки, които искат да се поздравят като новите президент и вицепрезидент на България. Който и от тях да спечели билет за „Дондуков” 2, ще трябва да работи с избраните за депутати в новия, 47-и парламент.

Общо 27 участника влизат в тази битка - 20 партии и 7 коалиции. Всички те имат една и съща цел - да спечелят депутатски банки и да бъдат следващите законотворци. Очаква се третият вот да донесе ново разместване на пластовете, след като в него се включи нов играч със солидни заявки. 

На старта на предизборната кампания въпросът е ще пострада ли вотът за парламент от този за президент. Или обратното .- парламентарната кампания ще потопи дебатите за нов държавен глава.

Точно 96 дни след последните избори - отново сме в предизборна кампания.

„Плочата с парламентарните избори започва малко да се изтърква”, смята политологът Димитър Ганев.

„За трети път ще гласуваме за едно и също”, отчита политологът Яница Петкова.

Заради това анализаторите отчитат умора. „Що се отнася до кампанията за парламентарни избори - там имаме натрупване на умора и в самите партии”, казва Петкова.

Уморени са и избирателите. „През юли имахме най-ниската избирателна активност въобще на парламентарни избори в най-новата ни демократична история, след 90-та година”, добавя Ганев.

Според анализаторите обаче между вота за 46-ия парламент и предстоящия вот за 47-ия има една съществена разлика, която може да доведе до размествания.

„Винаги, когато има нов играч на сцената, той успява да изкара от групата на негласуващите и да ги вкара в групата на гласуващите”, посочи Ганев.

Разместванията щели да зависят и от кампанията, която партиите ще водят в следващите 30 дни. И от това доколко намират диалога помежду си.

„Да не се окажем отново в ситуацията, в която имаме едни партии в парламента, които преди това не са разбрали кой какво цели и за какво е там”, коментира Петкова.

На прага на вот 2 в 1 анализаторите очакват фокусът да е върху кампанията за президентските избори.

„Българинът по принцип мисли политиката през личности”, заяви Ганев.

„Опасността президентската кампания да измести тази за парламентарните избори съществува от гледна точка на послания”, добавя Петкова.

Вотът 2 в 1 има и сериозен плюс, убедени са експертите. Ще мотивира повече хора да отидат до урните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.