Британската кралица е на 95 години и на престола близо седем десетилетия

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 95 години и на престола близо седем десетилетия, се чувства достатъчно млада духом, за да отклони поканата да бъде удостоена с наградата "Възрастен човек на годината", съобщи Ройтерс, цитирайки неин сътрудник.

Кралица Елизабет II отказа алкохола

Организаторите на годишните шеговити награди, сред чиито носители са актьори със статуетки "Оскар", лауреати на Нобелова награда и дори кралицата-майка, която почина на 101 г. през 2002 г., са потърсили мнението на кралицата дали би приела този приз.

Кралица Елизабет Втора се появи с бастун на обществено място (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гайлс Брандрет, актьор, писател и бивш британски депутат, който е председател на журито на наградите на сп. "Олди", е получил "мило писмо", в което кралицата му изпраща най-топли благопожелания, но отклонява предложението да бъде удостоена с отличието.

Кралица Елизабет стана прабаба за 12-и път (СНИМКИ)

"Нейно величество вярва, че човек е толкова възрастен, колкото се чувства, затова кралицата не мисли, че покрива критериите да приеме наградата и се надява да бъде намерен по-подходящ лауреат", се посочва в писмото от Том Лайн- Бейкър, помощник-личен секретар на монарха.

АКО КРАЛИЦАТА УМРЕ: Разкриха секретния план за действие при смъртта на Елизабет II

Елизабет Втора следва примера на покойния си съпруг принц Филип, който почина на 99 години през април. Преди десетилетие той отказа да бъде удостоен с наградата, която от 29 години почита приноса в обществения живот на представители на възрастните поколения. Тази година наградата ще бъде връчена от Камила, съпругата на престолонаследника принц Чарлз. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА