От Касата ще предложат и болниците, които лекуват COVID, да получават пари според дейността си

„Ще предложим болниците, които лекуват COVID,  да получат пари според дейността си”, обяви директорът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев в ефира на „Денят на живо”.

НЗОК: Безплатни лекарства за COVID-19 - само за осигурени пациенти

„Днес съм изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде предложено на УС на БЛС. Това решение гласи – лечебните заведения, които лекуват COVID и имат над 10% заети легла, определени от РЗИ, на базата на определените стойности за септември, които са завишени, отчитайки дейността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е определена, да бъдат заплатени тези средства, за да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, лекарства, кислород и лечението на пациентите”, обясни той.

Разпределените останали средства, свързани с дейността, са около 88 млн. лв. за извънболничната първична помощ, а за болничната около 688 млн. лв. Според него чрез цената на клиничните пътеки няма да бъдат удовлетворени потребностите на лечебните заведения до края на годината.

Аптеките алармират: От 18 лекарства за COVID само 9 са безплатни, а 3 липсват

„Защото голяма част от колегите са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус, заети са реанимационните легла и не могат да извършват операции. Дори и да увеличим цената на клиничната пътека, ако не я изпълнят, няма да получат тези пари”, добави Салчев.

Шефът на НЗОК посочи, че продължават срещите на работните групи както със стоматолози, така и с фармацевти.

„След много запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус. Това ще влезе в сила в момента, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС”, съобщи още проф. Салчев.

Над 10 000 теста за коронавирус са направени в COVID зоните

Относно призива на регионални колегии на БЛС да подаде оставката, проф. Салчев смята за нормално в „сезона на оставките” да бъде искана и неговата. Той посочи, че финансирането на спешните медици е отговорност на държавата. Според него недоволството им е породено от разпределянето на допълнителни средства за тези на първа линия.

„От следващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лв., а 1200 лв. Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат пълен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, докато изчаквахме трансфера, но те вече са изплатени”, обясни шефът на НЗОК.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.