Причината - повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 души в някои общини

От днес  над 3800 паралелки са онлайн. Това са 8,3 процента от общия брой, посочват от МОН. В дистанционно обучение са  децата в части от областите, където заболеваемостта е повече от 750 на 100 000 души население, а това са - София, Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

Обучението от разстояние на места не започна безпроблемно - някои от първокласниците не са могли тази сутрин да влязат в онлайн платформата заради проблем с паролите. В Благоевградско пък заповедта за мерките е излязла късно снощи, това е предизвикало объркване и при родители и деца и при директори, затова там училища са приемали и днес ученици в клас, а онлайн обучението за тях ще започне от утре.

С час по физическо и упражнения за плочки на пода в детската й стая , така започва онлайн обучението за Лара.

„Г-н тренев ни дава толкова трудни упражнения, че се изморяваш повече, отколкото в училище. Като сме онлайн понякога ми се бъгва компютъра, понякога не чувам какво ми говорят”, твърди Лара Африканова.

Всички ученици от София-град и от общини в пет области - на онлайн обучение

С графика на учениците се налага промяна и в този на родителите. „Аз работя от вкъщи, съпругата ми е хоумофис понякога и по някакъв начин успяваме да се справим”, посочва Лъчезар Африканов, родител.

Не навсякъде  обаче обучението започна без проблем. В столичното 37-мо училище сутринта някои от първокласниците не са успели да влязат в онлайн платформата.

„Трябваше да активират своите пароли и това беше проблемът, ние отреагирахме веднага. Може би се е случило при някои от децата”, заяви Цветомира Георгиева, 37 СУ „Райна Княгиня”.

Здравните мерки срещу COVID- 19 няма да спрат дотук.  Зеленият сертификат се очаква да стане задължителен и за учителите. „Не, не съм ваксинирана, досега не съм боледувала. Мисля по въпроса дали да се ваксинирам. Ако се наложи, ще се ваксинирам”, твърди Диана Минева, учител по Български и литература.

Според просветния министър, ако  сертификатът бъде въведен веднага, ще блокира образователната система, затова трябва и гратисен период. „Моето дълбоко убеждение е, че ние трябва да вървим нататък. Зеленият сертификат не поробва, той освобождава в буквалния смисъл на думата”, категоричен е проф. Николай Денков.

 

 

Така с ваксина - учители се надяват скоро да се върнат в клас.

„Дайте да не се лъжем, нищо не може да замени връзката с децата. Миналата година след този много дълъг период вкъщи, който изкараха, тази година са с едни малко айде ще ги нарека по-меко с едни скърцащи социални умения”, посочва Калин Танев, учител по история, 51-о СОУ "Елисавета Багряна".

И докато едни спазваха мерките, то други решиха отново да не се съобразят с тях и бяха в клас, както преди - с униформи. От училището ни затвориха телефона и пуснаха щорите. От РЗИ - София казаха за NOVA, че директорът на училището е глобяван многократно за неспазване на противоепидемичните мерки. А от МОН обявиха, че British School е регистрирано като търговско дружество и така не е част от българската образователна система.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.