Словесната престрелка се завъртя около ваксинирането

COVID-19 отново стана повод за престрелки на политическата сцена. Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път размениха обвинения за това кой е виновен за ускоряващата се четвърта вълна и мрачните рекорди, които отбеляза страната ни. Първият изстрел на тема „COVID” дойде от централата на ГЕРБ.

„В момента сме във война и ако всички се правим, че 243-ма души, дадени в жертва в сражение с болестта, не съществува… Аз не го разбирам”, заяви Борисов.

Последва и призив за обединение с една цел – ваксиниране на колкото се може повече хора.

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения

„Бих се обърнал към партиите и към самия Радев, защото той еднолично ръководи това правителство, да кажат какво искат от нас? Хайде само по тази тема, хайде по темата „Ваксиниране” да се обединим”, призова Борисов.

Държавният глава отговори с обвинение.

„Г-н Борисов е време да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания. Това наистина е недопустимо. Със своите изказвания за изтекъл срок на годност. Не ми е до г-н Борисов изобщо”, заяви Румен Радев.

По една тема Борисов и Радев нямат различия -  единственият изход от кризата сега било ваксинирането.

„Изходът от ситуацията да се движим от локдаун до локдаун е ваксинацията. За момента няма друга по-надеждна защита”, каза Румен Радев.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

„Вече няма полезен ход, единственият полезен ход е да се ваксинираме - 70%”, коментира Борисов.

И от темата за пандемията към тази за предстоящите избори, която също породи напрежение. Поводът – президентът Румен Радев покани на среща Централната избирателна комисия. Те му отказаха с мотив, че той също е кандидат за президент. А от ГЕРБ се включиха с обвинение.

„Радев си позволява да вика ЦИК на среща. Що за поведение е това да си го позволяваш?”, попита Борисов.

„Винаги преди всеки избори сме имали среща с ЦИК Има и ясно решение на Конституционния съд, което е окончателно, че правомощията на президента и на вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват”, заяви Румен Радев. „Аз съм отворен като институция за всички други”, допълни той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.