Изключително висок е и броят на починалите през изминалите 24 часа

За втори пореден ден рекорд при новозаразените с COVID-19 у нас. Това показва Единният информационен портал.

За последното денонощие новите регистрирани случаи са 6816 - с почти хиляда повече от миналия ден. Направените тестове са над 50 000. Положителни са пробите на над 13,5% от изследваните.

608 души остават за лечение в интензивни отделения. 124-ма души са загубили битката с болестта. Оздравелите са над 2300. Поставени са над 26 000 дози от ваксините срещу коронавирус.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

До дни ще бъдат заети всички интензивни легла, предвидени за лечение на тежки форми на COVID-19, а до седмица и тези за по-леките състояния. Това прогнозира математикът Огнян Кунчев в ефира на NOVA. Част от наложените досега мерки са дали ефект, но скоростта на пандемията е по-голяма от ограниченията, смята проф. Кунчев.

„Каквато и мярка да въведем сега, тя ще даде резултат едва след 10-15 дни. През това време броят на заразените ще продължи да нараства. Ако миналият ноември нямаше локдаун, жертвите щяха да са с 15-16 000 повече. Направете си сметката за сега. Искам да напомня, че в момента броят на заразените е 4-5 пъти повече. Това е най-опасното”, казва той.

А медици на първа линия в COVID отделенията се надяват и този път силите им да издържат. Лекарите напомнят, че единственото средство за овладяване на пандемията остава имунизирането. Интересът към ваксините продължава, макар и с по-ниски темпове от предишните дни, отчитат от пунктовете.

Цели етажи в болниците се преструктурират в COVID отделения

Фактите за Делта плюс: Какво се знае за новия вариант на COVID-19

COVID-19: Увеличават се областите в тъмночервената зона

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.