Властите се опитват да убедят гражданите да се ваксинират

Москва се върна към локдауна и останалите строги карантинни мерки. В Русия отново беше поставен рекорд по брой на заразените с коронавирус и починалите от COVID-19.

Властите се опитват да убедят гражданите да се ваксинират, за да облекчат кризата в болниците.

От днес затварят ресторантите и кафенетата. Учениците си остават у дома. Не работят салоните за красота и фитнес залите. Локдауна не е толкова строг, колкото през лятото на 2020-та. Но мерките са най-строги от месеци.

"Мерките ще помогнат, разбира се. Ще предотвратят събирането на хора на едно място. Като това кафене. За да си взема чаша, стоя на улицата. Ще помогне да се спре разпространението на вируса”, разказват жители на Москва.

Но много руснаци нямат подобно разбиране. Те не се ваксинират и не одобряват локдауна. Въпреки наличието на ваксина собствено производство, едва една трета от руснаците са имунизирани с две дози, при това много от тях преди повече от 6 месеца.

"Според мен затварянето няма да промени нищо. Може да има минимален спад, но без стаден имунитет няма да стане нищо. Няма да проработи”, смята Михаил.

Борбата с пандемията в Русия среща от същите проблеми, като в повечето страни в Източна Европа. Гражданите нямат доверие на властите и не следват инструкциите им. Самите институции често задълбочават проблема, като предприемат непоследователни действия.

А в съседна Украйна специалните части на полицията атакуваха схема за фалшиви здравни сертификати. Полицаите арестуваха лекар, у когото бяха открити 12 хиляди долара в брой.

Схемата в град Хмелницки е само една от многото.

В момента страната се бори с рекордни нива на заболяемост. Едва 17 процента от украинците са напълно ваксинирани. След като ваксинацията стана задължителна за държавните и общински служители, полицията изчислява, че на повече от 100 места в Украйна се произвеждат фалшиви сертификати за ваксинация.