Решението на КС противопостави Бойко Борисов и Илияна Йотова

Казусът с гражданството на Кирил Петков отново доведе до политически искри. Президентската институция, ГЕРБ, БСП и „Продължаваме промяната”  продължават да са на тотално различни позиции за казуса.

Илияна Йотова: Радев не е знаел, че Кирил Петков е канадски гражданин

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че вината за назначението на Кирил Петков с двойно гражданство не трябва да се търси от „Дондуков” 2.

„Какво е направил Кирил Петков, аз не зная, тъй като той си е попълнил молба, в която ясно е разписал какъв гражданин е. Аз по-скоро се учудих колко аматьорски е постъпено в случая. Трябвало е да провери по-сериозно нещата”, смята вицепрезидентът.

Асен Василев, с когото Кирил Петков основа „Продължаваме промяната” обаче е на друго мнение.

Асен Василев: Казусът с гражданството на Кирил Петков е абсолютно безпредметен

"Не мисля, че той е е подвел Румен Радев, защото е направил всички необходими действия да се освободи от канадското си гражданско. По притеснително е за мен, че решението на КС е няколко седмици преди изборите, което според мен не е случайно. Конституционният съд не даде възможност на Петков да се защити”, добави бившият финансов министър.

ГЕРБ заявиха, че не са изненадани от изявлението на Кирил Петков, че приема решението на Конституционния съд, но не чувства морална вина.

Нинова: Искането за импийчмънт на Радев е нито логично, нито съдържателно

„То чувството за вино е чувство за отговорност. Щом не се чувства – не се чувства. Те нямат, по принцип, срам”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. А според БСП решението за гражданството на Петков е недвусмислено.

„И като политик, и като юрист изключително ще се придържам към решението на Конституционния съд. Смятам, че то защити държавността. Като всички политици казваме, че сме привърженици на закона, да го прилагаме и да важи за всички”, призова Корнелия Нинова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.