Той не смята, че бившият икономически министър е подвел Румен Радев

„Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков е абсолютно безпредметен спрямо това как България ще се управлява и дали ние ще водим по-пълноценен живот”, заяви в ефира на „На фокус” съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев. Той не смята, че неговият колега в партията е подвел президента Румен Радев и е на мнение, че избирателите ще преценят сами дали решението на КС да повлияе на избора им.

Василев: Не водим партийно ангажирани разговори, а чисто приятелски

„Не мисля, че Петков го е подвел, защото той е направил всички необходими действия да се освободи от канадското си гражданско. По притеснително е за мен, че решението на КС е няколко седмици преди изборите, което според мен не е случайно. Конституционният съд не даде възможност на Петков да се защити”, добави бившият финансов министър. И сподели, че от "Продължаваме Промяната" подкрепят Румен Радев, защото им е гласувал доверие и им е дал свобода на действие.

Преди дни Василев поиска дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият финансов министър е убеден, че той би бил победителят в този словесен двубой.

Илияна Йотова: Радев не е знаел, че Кирил Петков е канадски гражданин

„Господин Борисов си позволи да каже, че според него установените от служебния кабинет кражби за над 8 млрд. лева всъщност не са били кражби и ние сме неграмотни. Изключително важно е този дебат да се проведе, защото българите заслужават да знаят какво се случва с техните пари”, каза Василев и посочи, че тези пари са присвоени чрез инхаус поръчки на по-високи цени. Той добави, че са подадени множество сигнали до прокуратурата и „топката е в тяхното поле”.

„Това, което установихме и беше предадено на прокуратурата, е, че има инхаус възлагания, които са в нарушения на процедурата. Второто по-голямо нарушение е, че всъщност има договори за обществени поръчки за 20 млн. лв., но с направени възлагания за 200 млн. лв. Нарушени са няколко закона. Първо Законът за обществените поръчки, който казва, че цената трябва да се увеличава с до 50%, но не и повече. Тези възлагания са направени без финансово обезпечение, което е нарушение на Закона за публичните финанси. Има решения на АПИ, които казват, че пари няма и че МС трябва да отпусне средства”, обясни Василев. Проверка от юли, според него, показва, че има такива практики. Според него от „Автомагистрали” са започнали „скрито строителство” , като са превъзлагали строежи на други фирми. Именно това проверяват от МВР и НАП.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.