Започна проверка по случая

Спешна проверка на един от новите участъци на магистрала „Хемус” край Търговище. В петък вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че са се срутили 600 метра от новото трасе. Строителите на обекта обаче контрираха, че са разрушили умишлено 60 метра от аутобана заради проблем с подземни води.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Причината за умишленото разрушаване на участъка били появилите се подпочвени води, според строителите. „Запознатите с високите насипи знаят, че има консолидации. Следихме я, видяхме, че има атипичност на подпочвените води, които не са установени, защото са в една определена точка. Или трябваше да тръгнем в неотчуждените земи и да ги търсим, или да ги хванем тук. И ние преценихме, че е по-добре да ги хванем тук”, обясни техническият ръководител на обекта Асен Тодоров.
 

 

На мястото на изкопа пристигнаха разследващи от Националната полиция и строителен контрол. Огледът продължи само няколко минути. „Извършваме проверка относно наличието на тази дупка или изкоп. За нас е важно да разберем каква е причината, за да се стигне до това положение. Смятаме, че преди това е имало насип, маркировка, асфалт и мантинели. За нас е странно, защо сега изглежда така”, коментира директорът на ОД на МВР - Търговище Мариан Михайлов.

Очаква се проверката да приключи скоро. Мястото на изкопа по средата между пътен възел „Белокопитово” и новостроящия се „Буховци”. Според изпълнителите на проекта трасето от 19 километра е трябвало да бъде пуснато в експлоатация още този месец, но срокът вече е удължен.

Подробности гледайте във видеоматериалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.