От бизнеса алармират, че десетки заведения затварят заради зелените сертификати

Десетки заведения затварят врати две седмици след въвеждането на зеления сертификат. "Бизнесът е на колене" - с тези думи собствениците се обърнаха към институциите в отворено писмо.  

Ресторантьори: Хиляди заведения затварят заради зеления сертификат

„Не издържахме на намалените обороти. Малко преди въвеждането на зелените сертификати и след това оборотите ни започнаха да падат драстично. Въпреки че сме категорично „за” мярката, тя не беше приложена навреме, за да оцелее това заведение”, разказа пред NOVA собственик на обект, затворил врати преди дни.

Ресторантьорите алармират, че 16% от заведенията в странатане работят от началото на пандемията. Според тях положението в момента е много тежко, тъй като не действат мерки за бизнеса. Мярката 60/40 се ползва от предприятия извън сектора, казват още от бранша.

Санкция за нощен клуб в Атина заради клиенти без зелен сертификат

„На практика не мисля, че има колега, който ще може да оцелее при тази ситуация. Вариантите са два – или да не се спазва наредбата, или масово да затворят всички”, казва друг собственик на заведение. Според него в малките населени места и по морето мярката не се спазва.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.