Съселяните проведоха заседание в деня преди вота

„Чакаме те в Аризона! Сутринта, в деня за размисъл!” Така звучеше поканата към екипа на NOVA да присъства на извънредното селско събрание в плевенското село Буковлък.

Засилено полицейско присъствие в Буковлък в деня на вота

“Да видите,че това село не е етническо село. Това е европейско село с европейски виждания и нагласи”, обясни кметът Георги Божинов.

А „Аризона”-та е сградата на селския парламент. Точно в 8,30 часа се събира Общественият съвет съставен 50:50 от българи и роми. Основната причина за заседанието – поредните арести преди изборите.

„По време на избори се насажда излишно напрежение. Насажда се омраза между двата етноса. Ние години наред живеем в мир и спокойствие. Няма напрежение. Всеки си изкарва прехраната, както намери за добре. Затова призовавам институциите да не насаждат такава омраза и напрежение, защото това може да доведе до необратими последици”, заяви жителка на селото.

Етническият въпрос е болезнен за буковлъкчани. И емоциите вземат връх. Анализите в селския парламент са коренно различни от тези в Народното събрание на жълтите павета. Тук всички са на едно мнение за голямата политика.

ЦИК с данни за избирателната активност към 16 ч.

„Какво ще правим, когато дойдат избори? Избори, та избори. Изборите са един ден. Ухажване един месец и после забравят кой съм аз”, споделя още кметът.

След като посочи кривиците и правиците на българския политик, селският парламент отчете и повод за национална гордост. Боксьорът Йосиф Панов, който е от това село, постигна поредна си победа на професионалния ринг. Въпреки, че мачът му беше късно вечерта, той пристигна за селското събрание, бранещо честта на жителите на популярното плевенско село.

„Искам да кажа,че не ми харесва, че показват по телевизията лошата страна на нашето село, а то не е лошо. Нямат никаква представа от хората”, смята боксьорът.

Така приключи поредното заседание на обществения съвет, излязъл с обща позиция, осъждаща арестите преди изборите. Селото е поело по нов курс след кончината на дългогодишния кмет - Росен Русанов. Курс към Парламентарната демокрация, която кове селския парламент.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.