На какво се дължи това и кога цените ще спрат да растат?

Рекордна инфлация от 12 години насам у нас отчитат експерти. На какво се дължи това и кога се очаква цените да спрат да растат - това коментираха икономистът Ваня Григорова и финансист Емил Хърсев в студиото на „Здравей, България”.

Анализатори: Съществува опасност от вдигане на данъците

„Действително у нас има сериозен ръст на цените, какъвто не си спомняме от доста време. Това не е български феномен. В САЩ в момента отчитат най-високата инфлация от над 30 години насам”, заяви Хърсев.

„За съжаление, при нас вносът на инфлация практически е автоматичен не само поради това, че практически всички енергийни ресурси се внасят, но и поради връзката на лева с еврото”, обясни още той.

„По принцип на това може да се въздейства, но ние не можем да провеждаме монетарна политика. Забелязваме обаче и че онези страни, които могат да го правят, не го правят. Напротив – има проинфлационна политика в страните от основните икономически центрове в света”, добави финансист.

Милионерите на влог у нас намаляват (ВИДЕО)

„Увеличаването на доходите е единственият вариант по някакъв начин да се намали ударът върху домакинствата”, категорична е Ваня Григорова.

„Цената на енергията не се успокоява. Най-оптимистичните прогнози са, че това може да се очаква от пролетта от 2022 г. Това неизменно означава, че в цените на продуктите ще се включи и по-големият разход за енергия”, добави тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.