Властите обявиха, че от 1 февруари ваксинацията срещу COVID-19 ще стане задължителна

Австрия налага пълен локдаун заради коронавируса. Това е първата страна в Западна Европа, която прибягва до крайната мярка в последните месеци. 

А от февруари ще има още едно изискване - цялото население на Австрия ще трябва да бъде ваксинирано. 

 

Крайните мерки се наложиха, след като една трета от гражданите не се ваксинираха. Скокът на броя на новозаразените пак постави под натиск здравната система и правителството реши да действа.

В момента нивата на заразяване в Австрия са едни от най-високите в Европа с 991 заразени на 100 хиляди души на седмична база.

Десетки хиляди демонстранти, много от тях привърженици на крайната десница, протестираха днес във Виена срещу ограничителните мерки.

Според австрийски медии някои демонстранти са замеряли полицаите с бутилки, предаде ДПА.

Протестът бе планиран още преди обявяването на локдауна по инициатива на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Нейният лидер Херберт Кикъл, който е под карантина, защото е дал положителен тест за коронавирус, заяви, че страната върви към диктатура.

В Австрия напълно ваксинирано срещу ковид е около 66 процента от населението - едно от най-ниските равнища в Европа, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.