Най-ранобуден беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Своя глас днес дадоха лидерите на политическите сили, премиерът и министри от служебния кабинет.

Най-ранобуден от всички политици беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който гласува минути преди 08.00 ч.

Премиерът Янев призова избирателите да бъдат активни и да отидат до урните. „Да определим нашето предпочитание за президентска двойка, която най-добре ще олицетворява заложените в Конституцията и законите правомощия на президентската институция”, призова той.

Министър-председателят определи ситуацията на българо-турската граница като „нормална". И допълни, че от дни там се провежда специализирана операция.

„В тази връзка вероятно доста изпитват неудобство, забавяне. Това може да доведе до някакъв вид обвинения, че се прави нарочно. Не мисля, че това е случаят”, обясни той.

Янев: Трябва да изберем президентска двойка, която ще олицетворява единството на нацията

Изявлението идва на фона на дипломатическото напрежение между България и Турция, което беше предизвикано от думите на вътрешния министър Бойко Рашков. Той обвини Турция в намеса на първия тур на изборите у нас. 

Самият Рашков днес също беше от по-ранобудните политици. „Аз гласувах за по-добрия кандидат”, каза той.

Вътрешният министър обясни, че няма напрежение с преминаването на българо-турската граница. А акциите на полицията на граничните пунктове с южната ни съседка през седмицата се били свързани с определена оперативна информация. „Така, че дали са пътували за избори, или и за други цели, ще трябва да проверим”, заяви той.

Кирил Петков: Най-важно за бъдещия президент е да поставя България над всичко

Борисов: Доверихме се на инициативните комитети, не издигнахме партиен кандидат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е гласувал за личността, която може да обединява българите и не създава разделителни линии във външната политика и добросъседските отношения. Борисов направи препратка към единствения дебат между кандидат-президентите преди дни.

„Резилът да  говориш за право и върховенство на закона, да откриваш инициатива „Три морета”, да ходиш на срещи на НАТО и да кажеш, че Крим е руски”, заяви Борисов.

Заради липсата на категорична позиция по темата Борисов атакува и кандидата за премиер на  „Продължаваме промяната”.

„Вярвам, че България е активен и силен член на Европейския съюз и нашата ориентация е НАТО-вска”, заяви Кирил Петков.

Петков обясни, че гласувал за обединител, който слага България над всичко.

 За разлика от миналата седмица, когато отиде първа да урните, този път лидерът на левицата Корнелия Нинова гласува последна от всички политици. Наложило се да закъснее заради ангажимент в провинцията.

„Гласувах за президент-държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес. Който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти”, заяви Нинова.

Най-ранобуден от всички политици беше почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който гласува минути преди 08:00 сутринта. За разлика от миналата седмица лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не даде изявление, след като пусна бюлетината си в родното си място Борино.

 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.