Най-висока е тя в 23 МИР в София

Централната избирателна комисия с данни за активността на вота към 16 ч. До урните, за да изберат президент и вицепрезидент, са отишли 24.12% от имащите право на глас или общо 1 599 829 души. Най-висока е избирателната активност в 23 МИР - София - 30,03%. Най-ниска е отчетена в Кърджали - 12,97%.

„Дори да си представим свръх оптимистичната хипотеза, че в последните четири часа и евентуален пети хората гласуват крайно активно, все пак избирателната активност ще остане под 50%. Най-вероятно ще бъде под 40%”, посочи Цветозар Томов от ЦИК.

 

 

Жалби и сигнали 

През днешния ден в ЦИК са постъпили 77 сигнала и пет жалби. Част от тях са свързани с агитация в ефир на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Те обаче са били отхвърлени.

„Над 25 сигнала бяха подадени за твърдения за агитация от Бойко Борисов след гласуването. В ЦИК беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не се постигна необходимото мнозинство”, обясни говорителят на Комисията Росица Матева.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.