Правосъдният министър връща в съда 3 дела срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев.

Разследванията са били за злоупотреба със средствата за местния зоопарк, за почистване на гробищните паркове и за градския транспорт. Макар да са били образувани по различно време, те са прекратени едновременно от четирима спецпрокурори непосредствено преди изборите за 45-ото Народно събрание.

„Така Иван Тотев е бил амнистиран от прокуратурата“, коментира Демерджиев. Той се обърна към главния прокурор Иван Гешев с въпрос.

 

 

„И третирайки тази информация, на база на изявленията на г-н Гешев, спомняте си той беше подал защита по отношение на искането на професор Стоилов за отстраняването му, в тази защита се намира статия „Гешев и справедливостта“, той е представил тази статия в своя подкрепа. В тази статия е описано, че той е нов център на политическата власт.

Моето питане е тези три прекратявания свързани ли са с тази функция и тя специфична ли е за прокуратурата и трябва ли да се упражнява от главния прокурор“, каза служебният правосъден министър Иван Демерджиев преди началото на заседанието на ВСС.

 

 

„Няма да отговаряме на политически изказвания. България е европейска държава. Магистрати вземат своите решения по вътрешно убеждение и на база събраните доказателства по делото. Така че те не се взимат на база политически изказвания”, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Източник: БНР