Ситуацията се оказа благоприятна за българите

Безпрецедентният срив на турската лира доведе до масови протести в Анкара и настоявания за оставката на правителството. През последните месеци цените в страната вървят стремглаво нагоре.

„Всичко поскъпна. Един обикновен пилешки дюнер, който преди струваше 10 турски лири, сега е 13. Наложи ми се да купя белина. Взех я за 89 турски лири, а до скоро беше за 50”, споделя зъболекарят от Бурса Танер Чавуш.

Оказва се обаче пазарът е толкова изгоден за българите, че се организират шопинг екскурзии с автобус до съседна Турция. „Цените са в пъти по-евтини, отколкото в България. Предимно се пазаруват хранителни продукти”, казва собственикът на туристическа агенция Адриана Панайотова.

Посещенията обаче не се приемат еднозначно. Доктор от Одрин преди дни алармира, че българските туристи не носят маски и не спазват правилата в пандемия.

Спадът на турската лира има и положителен ефект- прави турския износ конкурентноспособен. Хората са оптимисти, че ситуацията ще се нормализира в следващите месеци.

Репортер: Николай Беремлийски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.