Всички европейски страни забраниха полетите до Южна Африка

Нов щам на COVID-19 предизвика тревога по света. Експертите от СЗО се събраха на извънредно заседание. Всички европейски страни забраниха полетите до Южна Африка.

Вирусолозите у нас вече го наричат "супер вирус". Причината е, че досега не е имало вариант на коронавируса, който да притежава толкова мутации - над 50. 

Освен в Южна Африка, "B.1.1.529" вече е регистриран в Хонконг и Израел. А от днес Белгия стана първата европейска държава, засякла варианта при неваксинирано лице, върнало се от Египет. 

Най-лошият сценарий според вирусолозите ще е ако новият вариант на коронавируса се окаже нов щам.

„Това би означавало, че имунният отговор, който имаме спрямо предишни варианти, няма да е достатъчен, а ваксините може да не ни защитават. На практика ще трябва да започнем играта отначало”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

Първи случай на новия вариант на COVID e засечен в Европа

Големият брой мутации също притеснява учените по света. 

„Повече от 30 са само в S белтъка - този, с който вирусът разпознава рецептора на клетката. Има обаче и мутации, чиято функция не е ясна”, обясни Александрова.

Този вирусен вариант може да се окаже „най-опасният, откриван досега”, смятат британските власти.

„Ранните индикации, които имаме за този вариант са, че той се предава по-лесно от Делта, а ваксините, с които разполагаме в момента, може да са по-малко ефективни”, каза министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Експерти от Световната здравна организация обаче не прибързват с изводите.

„Ще ни отнеме няколко седмици, за да разберем какво въздействие има този вариант. Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите”, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

ЗАРАДИ ОПАСНИЯ ЩАМ: Извънредно заседание на СЗО, експерти отиват в ЮАР

По-строги мерки ще има и за българите, идващи от Южна Африка. Те ще остават под задъжителна 10-дневна карантина, след която ще бъдат тествани. Добрата новина е, че четвъртата вълна на пандемията у нас е овладяна, а утре се очаква да излезем от тъмночервената зона, заяви здравният министър. Ситуацията в болниците също постепенно се нормализира.

„Очаква се следващата седмица да намалее този натиск и тогава вероятно ще отменим и забраната за планови операции”, коментира Стойчо Кацаров.

Според изп. директор на ВМА натискът към интензивните отделения все още не е спаднал. Към момента свободни места във Военномедицинска академия има, но само за неусложнени пациенти.

Междувременно Стойчо Кацаров обяви, че ангажиментите му като министър на здравеопазването приключват с края на служебния кабинет.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.