ЕС обмисля спешни мерки, Великобритания и Германия въведоха такива

Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души в една от южноафриканските провинции.

Регистриран е нов опасен вариант на коронавируса

Заради този вариант Европейският съюз обмисля спешни мерки, а Германия и Великобритания вече въведоха такива.

Около 100 случая са регистрирани вече няколко региона, включително Хонконг и Израел. Този вирусен вариант е "най-лошият, откриван досега" заради големия му брой мутации, смятат експерти. 

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението.

 

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Twitter, че се обмисля активирането на спешен механизъм за спиране на полетите от Южноафриканската република. Няколко европейски държави, сред които Германия, Чехия, Италия и Великобритания вече забраниха пътуванията от Южна Африка. 

„СЗО следи отблизо наскоро докладвания вариант B.1.1.529. Ранният анализ показва, че той има голям брой мутации, които ще бъдат подложени на допълнително проучване. Ще ни отнеме няколко седмици, за да разберем какво въздействие има този вариант. Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите и за това колко преносим е B.1.1.529”, посочи говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.