За първи път този ден е отбелязан през 1988 г.

Всяка година на 1 декември светът отбелязва деня на борбата с ХИВ/СПИН. Тази година събитията преминават под обявеното от Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) мото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ТУК.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 г. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с вируса, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

Аржентинка се излекува от ХИВ без медикаменти

От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

Според експертите на UNAIDS светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. Становището на СЗО е, че ХИВ остава основен проблем за общественото здраве, който засяга милиони хора по света. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права са сред неуспехите, които позволиха на ХИВ да остане глобална здравна криза. 

Откриха първия пациент, победил ХИВ без терапия

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС