Според лекарите имунната система на жената сама е успяла да се отърве от вируса

Жителка на Аржентина стана вторият човек в света, за когото е потвърдено, че се е възстановил от вируса на ХИВ без специални лекарства или друга помощ, съобщи Би Би Си.

Откриха първия пациент, победил ХИВ без терапия

Според лекарите имунната система на жената сама е успяла да се отърве от вируса. Според Archives of Internal Medicine , тестове на повече от милиард от нейните клетки не са разкрили наличието на инфекция. Експертите се надяват, че ако успеят да разберат как тялото е успяло да се отърве от вируса и да възпроизведат този процес, това може да доведе до създаването на ефективно лечение за ХИВ - или дори напълно да изкорени болестта.

Откритията на учените служат като допълнително потвърждение, че някои от нас са естествено устойчиви на този вирус. При някои гените предотвратяват инфекцията. Други, като „пациентката от град Есперанса“ в Аржентина (тя предпочита да не разкрива името си), се заразяват с вируса, но след това се отърват от него.

ОБНАДЕЖДАВАЩО: Бразилец може да се окаже първият излекуван от ХИВ

Въпреки това, по-голямата част от хората, живеещи с ХИВ, се нуждаят от доживотна антиретровирусна терапия (AРT). И ако спрат да приемат лекарства, спящият вирус може да се активира отново и пак да създаде сериозни проблеми на организма. През последните години обаче се появиха съобщения за т. нар. „елитни контролери”, тоест хора, способни да потискат вируса на ХИВ без специални лекарства, но с различен вид помощ.

Например, има случай на заразен с ХИВ, който е получил донорски стволови клетки в хода на лечението на рак, след което е успял да се откаже от лекарството за СПИН. Оказа се, че клетките му, заразени с вируса ХИВ, са напълно елиминирани и заменени по време на противоракова терапия. Мъжът имал късмет: неговият донор бил част от този един процент от хората, родени с гени, които пречат на вируса на ХИВ да навлезе в клетките. Никой обаче не може да каже със сигурност колко дълго той ще може да се радва на тези предимства.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС