Коалицията ще сложи край на 16-годишното управление на консервативни правителства в страната

Членовете на германската Свободна демократическа партия гласуваха днес с голямо мнозинство в подкрепа на коалиционното споразумение със социалдемократите и "Зелените", с което проправят пътя пред тристранната коалиция да състави следващата седмица новото правителство на Германия, предаде Ройтерс.

Първата коалиция на федерално равнище между "Зелените", свободните демократи и социалдемократите на Олаф Шолц ще сложи край на 16-годишното управление на консервативни правителства, оглавявани от канцлерката Ангела Меркел.

Социалдемократите одобриха коалиционното споразумение вчера, а "Зелените" се очаква да обявят резултатите от допитването до членовете си за сделката утре.

Трите партии се надяват Бундестагът да гласува кандидатурата на Шолц за канцлер в сряда.

Новата коалиция, която ще възвести нова ера в отношенията с Европа, планира да ускори дигитализацията на най-голямата европейска икономика и да се съсредоточи върху борбата с климатичните промени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА