Пътуването продължи малко повече от 6 часа

Руска ракета с японски милиардер на борда се скачи уъспешно с Международната космическа станция, отбелязвайки завръщането на страната в космическия туризъм след десетгодишна пауза, в която се появи конкуренция от страна на частни американски компании. Магнатът в областта на онлайн модата Юсаку Маезава и неговият асистент по производството Йозо Хирано излетяха от наетия от Русия космодрум Байконур в Казахстан в 07:38 ч. по Гринуич, съобщи кореспондент на АФП от мястото на събитието.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пътуването им на борда на космическия кораб „Союз" с трима души, пилотиран от космонавта Александър Мисуркин, ще отнеме малко повече от 6 часа, с което ще се сложи край на една забележителна година, която мнозина смятат за повратна точка за частните космически пътувания.

В деня на изстрелването Маезава и неговият екипаж напуснаха хотела си в Байконур под звуците на песен от съветската епоха, която се изпълнява за всички космонавти преди полета им. Песента, посветена на космонавтите, на които им липсва домът, беше изпълнена частично на японски език. Семейството и приятелите на Маедзава, някои от тях с японски знамена, му махаха, докато си монтираше скафандъра.

„Мечтата се сбъдна", написа магнатът в Twitter днес сутринта.

Милиардерите Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън направиха пробив в търговските туристически полети тази година, навлизайки на пазар, който Русия иска да защити.

След като се скачи с модула „Поиск" на руския сегмент на МКС, триото ще прекара 12 дни на станцията. Японските туристи планират да документират ежедневието си на борда на МКС, за да го споделят в популярния канал на Маезава в YouTube.

46-годишният милиардер си е поставил 100 задачи, които трябва да изпълни по време на престоя си на борда, между които провеждане на турнир по бадминтон в орбита.

НАСА изстреля космическия апарат, с който ще опита да отклони астероид (ВИДЕО+СНИМКА)

МКС е дом на международен екипаж от 7 души, между които двама руски космонавти и един японски астронавт.

Маезава, който е космически ентусиаст, планира да вземе със себе си и 8 души на мисия около Луната през 2023 г., управлявана от SpaceX на Мъск. Той и неговият асистент ще бъдат първите частни японски граждани, които ще посетят космоса, след като журналистът Тойохиро Акияма пътува до космическа станция „Мир" през 1990 г.

Преди да прекрати участието си в този отрасъл, Русия имаше история на изпращане на самостоятелно финансирани туристи в космоса. В партньорство с базираната в САЩ компания „Space Adventures“ космическата агенция „Роскосмос“ е отвела 8 туристи до космическата станция от 2001 г. насам - един от тях два пъти.

- Конкуренция на SpaceX

Последен беше съоснователят на канадския „Цирк дю Солей" Ги Лалиберте през 2009 г., който стана първият клоун в космоса.

През октомври Русия изстреля първите си необучени космонавти в космоса след това пътуване, като изпрати руска актриса и режисьор на МКС, където те заснеха сцени за първия филм в орбита.

Москва спря да изпраща туристи в космоса, след като НАСА пенсионира космическата совалка през 2011 г., което остави Русия с монопол върху снабдяването на МКС.

НАСА изкупи всички места за изстрелване на „Союз" за 90 млн. долара на място - на практика това сложи край на туристическите полети. Всичко това обаче се промени миналата година, когато космически кораб на SpaceX успешно достави първите астронавти на МКС. НАСА започна да купува полети от SpaceX, лишавайки Русия от монопола ѝ и коствайки на космическата й агенция милиони долари приходи.

Русия и НАСА в съвместна мисия на Венера

Въпреки че цената на билетите до космоса за туристите не е оповестена, Space Adventures посочи, че тя е в диапазона 50-60 млн. долара.

„Роскосмос“ заяви, че планира да продължи да развива бизнеса си с космически туризъм, като вече е пуснал в експлоатация две ракети „Союз" за такива пътувания. Агенцията също така рекламира излизане в открития космос, което ще бъде осъществено от турист по време на пътуване до МКС през 2023 г.

„Роскосмос“ се сблъсква с конкуренцията на SpaceX и в областта на космическия туризъм. По-рано тази година капсулата Crew Dragon отведе изцяло гражданска мисия на тридневно пътуване около земната орбита в исторически първи път.

САЩ обвини Русия заради тест с ракета срещу сателити

По петите на Русия са и Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос и Virgin Galactic на милиардера Ричард Брансън, които тази година осъществиха първите си туристически полети. Въпреки че полетите на тези компании не са в орбита, те предлагат няколко минути в нулева гравитация, без да изискват месеци обучение и на значително по-ниска цена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.