Синдикатите са съгласни с проверката на антикорупционната комисия за антигенните тестове

"Ще се увеличат парите за образование за следващата година с 16-17 процента, 14,5% ще расте учителскат заплата.Това се предложения към финансовото министерство, одобрението предстои. За цялата бюджетна сфера има 5% увеличение на заплатите. Парите за образование са общо 3,8%", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование", КТ "Подкрепа".

Връщат децата в клас при 30% съгласни родители с ежеседмичното тестване.

"Надяваме се повече родители да се съгласят с това. Предложението е на синдикати, родители и родителски организации", разясни синдикалистът.

Според него поне още 15% от учениците ще се върнат в клас

Юлиян Петров припомни, че от КТ "Подкрепа" са поискали оставката на министър Кацаров заради геноцида над учениците, а цената на тестовете е бил един акцент от това и и предположи, че някои от решенията на министър Кацаров са довели до това органите да започнат да правят проверки.

"Всичко бе в ущърб на учениците, това бе политическо решение, не здравно. Бяхме препоръчали щадящи тестове тип близалки, те не се вслушаха в нашите предложения, освен това и доставките бяха нередовни", допълни той. 

За д-р Петров резките завои в образователната система не са полезни, трябва да има планирани действия.

"До големи дефицити доведе онлайн обучението за децата - физически, психически. Изведнъж се оказа, че учениците първи бяха затворени, макар да се твърдеше точно обратното", каза още той.

"Бихме искали тестовете да бъдат щадящи и държавата да плаща за тях, не училищата, както това да бъде валидно и за учителите", добави д-р Юлиян Петров.

Той информира, че учителите, които извършват тестовете, в огромна степен получават своите допълнителни пари.

"Учителите са лидери в процеса на ваксинация и близо 55% са ваксинирани", категоричен е Юлиян Петров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.