За това информира зам.-председателят на ЦИК Росица Матева

"В деня на вота повредените машини бяха 78 на 14 ноември и 37 на 21 ноември. С тях не е гласувано, я част от тях въобще не са стартирали", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Тя добави, че основният проблем е бил с принтера. Станя ясно, че всеки от доставчиците е осигурил гаранционно обслужване за машините за тригодишен период.

"ЦИК отдавна е придобила всички машини.Те са платени, все още дължим пари за софтуера. Имаше проблем във връзка с подписване на споразумение за авторските права за ползване на софтуера. След консултации по-сокоро няма да се подписва такова споразуменние", каза още Матева.

Тя информира, че машините се съхраняват в склад на „Карго-партнер“ и там ще останат до края на юни, докато се намери помещение, което е държавна собственост, в което да бъдат преместени. Такова има, но му е нужен ремонт, защото машините изискват определени условия, при които да се съхраняват.

Зам.-председател на ЦИК заяви още, че предстои да се направи анализ не само на изборите през ноември, но и на всички останали през годината, включително и местни. След изводите ще бъдат направени предложения към законодателя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7