Лидерът на БСП присъства на извънредното заседание на парламента

Първите 100 дни са за овладяване на кризите. Това заяви Корнелия Нинова - лидер на БСП в оставка и кандидат за вицепремиер в новия кабинет. Днес Народното събрание заседава извънредно, за да гласува правителството на Кирил Петков.

СНИМКИ ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

„Трябва да започнем да работим от утре. Твърде много се забавихме с тези три избора през годината. Натрупаха се много проблеми. Винаги има нужда от кредит на доверие, но не очаквам такова”, добави тя и поясни, че още днес трябва да се започне работа срещу вдигането на цените. 

Лидерът на БСП уточни, че ако днес гласуването в пленарната зала мине, групата на партията ще се събере, за да си избере ново ръководство.

Нинова посочи язовирите като своя първа задача в бъдещата й роля на министър на икономиката и индустрията. Връщането ѝ в ресорното ведомство тя определи като естествено продължение на усилията на БСП през последните пет години да бъдат алтернатива и опозиция на ГЕРБ.

По-късно Нинова направи изказване и от парламентарната трибуна. "Ние приемаме участието ни в кабинета като гарант за социална грижа и справедливост. Българските деца и младите семейства са защитени, защото най-накрая, след 5-годишни усилия на БСП, те ще имат гарантирани безплатни места в детски градини и ясли. Най-накрая децата до 14 г. ще имат безплатни лекарства, а младите родители, които ще останат вкъщи, за да ги гледат заради ковид пандемията, ще бъдат гарантирани с една заплата", посочи Нинова.

"Нашата цел е българинът да има достъп до здравеопазване, да не му се налага да плаща безумни пари, които няма, да не умира по пътищата и пред болниците. Целта ни е българското образование да е обвързано с българската икономика. Няма да има пенсионер под прага на бедност и ще мислим за нов модел на преизчисляване на пенсиите. Важното е, че имаме воля. За българското образование ще има 5% от БВП, а за културата - 1%", коментира още Нинова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.