По думите му във фирмите може да се постигне съгласие по-голямата част от хората да се ваксинират без да е принудително

"Можем да си поставим за цел поне с 10% да намаляваме течовете от корупция всяка година". Това заяви за "Денят на живо" икономистът Румен Гълъбинов.

За него икономиите от капиталови разходи са довели до плюс в бюджета. "Имаме лимит по глобалната програма за около 2 млн. евро и можем да емитираме облигация, а благодарение на кредитния рейтинг, който е добър, можем да вземем на изгодни условия еврозаем. Необходима повече данъчна събираемост" подчерта той.

Експертът спомена, че зеленият сертификат е практика в ЕС. "Добре е да мотивираме хората колкото се може повече. Както на работното си място, така и в хотелите. Кампанията да е по-добре организирана. Няма полза да затваряме икономиката с локдаун. Където работодател е държавата, може да го въведе като административна мярка", предложи той.

По думите му във фирмите може да се постигне съгласие по-голямата част от хората да се ваксинират без да е принудително.

Доц. Румен Драганов: Оптимист съм, че туризмът ще се преобрази (ВИДЕО)

Относно Плана за възстановяване той сподели, че поправката му ще отнеме време. "Закъсняхме с изпращането му, а забележките по него не са малки. За да ги отстраним ще са ни нужни поне 2 месеца. От средата на следващата година е реалистично да получим първите плащания по първите одобрени проекти", коментира Гълъбинов. И допълни, че по въпроса за зелената сделка са необходими преговори.

"Принудени сме да преговаряме. Трябва да посочим с какви мощности смятаме да заместим въглищата. Вероятно атомната енергия също ще бъде призната за транзишън енергия", посочи икономистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.