"За много хора коледен подарък трябва да е ваксинация срещу COVID-19", смята кардиологът

"СОС отпуска пари за 6 автоматични външни дефибрилатора", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС. 

"Нашите усилия за тези дефибрилатори започнаха преди две-три години, тези усилия бяха на колеги от различни групи в Общинския съвет", добави той.

Проф. Петров заяви, че забавянето се е случило, защото българското законодателство още не е унифицирано с европейското и няколко текста са спорни относно това дали абсолютно безпрепятствено могат да бъда използвани дефибрилаторите. Акцентът е, че трябва да бъде използван автоматичен външен дефибрилатор. Според европейската директива, този, който го използва, няма никакъв риск да увреди пациента, както и самият апарат не може да навреди.

Кардиологът обясни, че ролята на дефибрилатора е да възстанови сърдечната дейност, когато тя е прекратена. Внезапаната сърдечна смърт е най-честа причина за летален изход. Около 4 000 българи губят живота си по механизма на внезапната сърдечна смърт и с това устройство може всеки да помогне - гласова команда на апарата води случаен свидетел и той може да спаси човешки живот с тези дефиблиратори, поставени на обществени места.

"Взехме решението само за пилотен проект от 6 апарата. Надяваме са на удължаване и разширяване на проекта, а средната цена на един дефибрилатор е между 4 и 5 хиляди лева и те всички отговарят на европейски критерии - да бъде безопасен, автоматичен, да има гласова команда на български и да бъде ефикасен", каза още специалистът.

Според него е добре е да се насити цялата страна с такива апарати.

"България е последният член на ЕС, който прилага тази директива, факт от юни 2012 година. Ние сме ентусиасти по темата и имаме чернова, която предвижда промени в Закона за здравето и НК", информира проф. Петров. А самите дефибрилатори ще бъдат поставени в метрото и други обществени места.

Относно заплахата от новия вариант на COVID Омикрон, кардиологът заяви, че няма вируси като този, които да не дават сърдечни усложнения и много често с респираторни вируси се засяга сърдечно-съдовата система. "Неминуемо COVID-19 уврежда сърцето и съдовете", категоричен е специалистът.

Професор Петров допълни, че не би приспивал съзнанието на здравната ситема, че идва по-лек вариант, освен това, че все още няма достатъчно категорична научна информация за Омикрон.

"Трябва да сме готови за всякакви сценарии, най-добрият начин на готовност е ваксинацията, спазване на мерките, това трябва да е стратегията, която да следваме. Хората да се информират, защото неинформираното индивидуално решение е грешка", каза още той.

"За много хора колден подарък трябва да е ваксиниране.  Дадоха се много възможности за ваксинация на различни места. Трябва да има множество срещи, всички медии да бъдат задължени да отделят най-гледаемо време за такива въпроси, както и специалсти да отговарят на неудобните въпроси. Епидемиолози, вирусолози да говорят с доказателства и обратно - индивидуалните мнения могат да бъдат споменавани, но да не бъдат основни", смята проф. Иво Петров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.