Тази година от началото на месеца в САЩ са регистрирани повече от 100 бури торнадо

Най-малко петима души загинаха при поредната серия от тежки метеорологични условия в Средния Запад на Съединените щати.

Това става броени дни, след като поредица от бури с торнадо отне живота на десетки хора в пет щата.

Обикновено през декември има по-малко от 30 торнадо в Съединените щати, но тази година от началото на месеца са регистрирани повече от 100.

Жителите на Кентъки все още се опитват да осъзнаят мащабите на последиците от серията торнадо отпреди няколко дни, докато щатите Колорадо, Канзас, Минесота, Айова и Небраска тепърва се сблъскват с мощната стихия. Опасно силни ветрове преобърнаха няколко тежкотоварни камиони в Канзас.

"Беше почти непосилно за спасителни екипи, включително магистралния патрул на Канзас и нашите войници. Обажданията за преобърнати камиони валяха едно след друго", споделя Бен Гарднър, щатски патрул в Канзас.

Над 100 хиляди домакинства без ток заради ураганен вятър в Колорадо

В Минесота беше регистрирано за първи път торнадо през декември.

"От 68 години съм тук и не си спомням да съм чувал думата торнадо през декември", казва жител на Минесота.

В четвъртък близо 20 торнада са регистрирани в Минесота, Айова и Небраска. Из големите равнини и Средния Запад е поставен рекорд за един ден в Съединените щати - най-малко 55 съобщения за бури с ураганна сила и пориви на вятъра със скорост над 120 км/час.

"Със сигурност лошото време от последната седмица, серията торнадо и сега бурите отново с торнадо, са много необичайни за декември. Ветровете от сряда са нещо, което не сме виждали по това време на годината, никога", обяви Харолд Брукс от Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Според метеоролозите тези аномалии се дължат до голяма степен на необичайно топлия за това време на годината въздух от Мексиканския залив, който се изтласква на север.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.