Ръстът в цената на олиото е с над 45%

С 11 лева е поскъпнала потребителската кошница в България, в сравнение с миналата година. Това обясни в студиото на „Събуди се” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко струва Коледа по света

Той обясни, че продуктите, които задържат цената си, са свинското месо и оризът. Те ще ни струват точно толкова, колкото и през 2020 г.

„При захарта имахме едни доста стабилни цени дълъг период от време - сега поскъпването е с около 20%. При яйцата и пилешкото месо сме около 20%. При олиото поскъпването е над 45%. В случая - всичко сочеше, че трябва да има тенденция на спад, вследствие на добрата реколта, но кризата в енергийния пазар реши друго”, коментира Иванов.

 

 

Цените на всички продукти, освен свинското, са тръгнали нагоре. „При плодовете и зеленчуците няма някакви драстични изменения спрямо нивата от миналата година. Проблемът ще го усетим през пролетта на 2022 г.”, предупреди той. Причината за това ще са по-скъпите торове и разходите за отопление на оранжериите.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.