Той подчерта, че хотелиерите все още се опитват да удържат цените

"Поскъпване на всичко може да се очаква, включително на нощувките в курортите, защото всички продукти, които формират цената, поскъпват заради галопиращата инфлация. Процентът на увеличение ще зависи от начина, по който се управлява енергийната криза, но 20% нагоре може да се очаква", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Димитър Балтов от "Обединение Бъдеще за Туризма".

"Мораториумът в цените на тока и парното е за битовите потребители, за бизнеса има компенсации, но те се случват отложено във времето", допълни той.

Според него, въпреки натиска, хотелиерите се опитват да удържат цените и не ги вдигат толкова, колкото е редно, но 20% поскъпване може да се очаква.

Балтов увери, че в чужбина цените вече са с 20-30 процента нагоре.

По-големите компании, които ще посрещат Нова година в българските зимни курорти, освен спазване на изискването за зелен сертификат, се подготвят да се тестват и допълнително за коронавирус. Освен това са настроени и да бъдат отговорни и да спазват изцяло противоепидемичните мерки. Това сподели Тони Даскалова, която ще празнува в Банско.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.