По думите му най-вероятно ще се наложи да се теглят заеми, за да се покриват нуждите от подпомагане

"Предложихме едно решение за високите цени на тока - да бъде променен закона за държавния резерв, така че да получи възможността да изкупува електроенергия, на цена близо до производствената. След това на тази цена да я продава на бюджетните организации - болници, детски градини, училища и водоснабдителните предприятия". Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят на живо".

По думите му точно това е групата платци, които няма откъде да компенсират разходите си за ток - организациите на бюджетна издръжка. "Те са с регулиран приход и нерегулиран разход. Някои от тях са в технически фалит. Предложението ни ще важи до края на кризата, а не докато трае извънредното положение", посочи той. И предположи, че най-вероятно ще се наложи да се теглят заеми, за да се покриват нуждите от подпомагане. 

Димитър Манолов: Тегленето на дълг за финансовата ни ситуация не е опасно (ВИДЕО)

Според него на среща на синдикати, работодателските организации и министъра на труда е имало бурни възражения срещу схемите за компенсации. "Според работодателите те няма да свършат никаква работа. Новите управляващи бързат и искат да се покажат, но трябва да консултират замислите и действията си с Тристранния съвет", смята Манолов. 

Мнението му е, че е нормално да сме по-толерантни към новата власт. "Председателят на НСТС трябва да бъде или министърът на труда, или на финансите", подчерта президентът на КТ "Подкрепа". 

Относно забележките на Брюксел по Плана за възстановяване Манолов коментира, че енергийните препоръки не са работа на ЕК. "Нямаме равни условия с никоя държава членка, че да искат от нас същите срокове. Това е пълен абсурд. Единствено казват какво затваряме, но не и какви предприятия ще отворим, категоричен е той. И определи препоръките като ритуално самоубийство.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.