На места днес се извиха опашки от желаещи да си поставят ваксина

Петата COVID вълна в България се очаква през февруари. Това съобщи пред NOVA математикът проф. Николай Витанов. По думите му е въпрос на време новият вариант Омикрон да бъде доказан и у нас.  

Заради ниското ниво на ваксинация у нас експертите очакват циркулация и на Делта варианта, и на Омикрон едновременно. Прогнозите са вълната на новия щам да ни застигне през февруари.

Проф. Витанов: Омикрон е вече тук, петата вълна ще е през февруари

Според вирусолога доц. Любомира Николаева-Гломб данните показват, че с Омикрон случаите се удвояват в рамките на 2-3 дни. Не се очаква обаче голямо натоварване на интензивните отделения, тъй като рискът от тежко протичане при Омикрон е от 30 до 70% по-нисък. За сметка на това той е 5 пъти по-заразен.

Омикрон вече е в страна, смятат експерти, но е въпрос на дни да бъде доказан. „Ако бъде засечен по Иванов или Йордановден - към 20 януари вече ще е доминантен”, смята проф. Витанов.

Очакванията са случаите да скочат, но да не са толкова тежки. „Ако имате много контакти през деня - около 250, ще срещнете някого, който да ви предаде достатъчно вирус”, обясни още математикът.

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Според проф. Витанов първите, които ще изпитат удара от новата вълна, са личните лекари. „Интензивните отделения на болнциите няма да бъдат толкова натоварени, по-натоварени ще бъдат така наречените неинтензивни легла”, коментира той.  

Въпреки информацията за по-ниска смъртност при Омикрон, доц. Гломб очаква тежка вълна. „Ще имаме един вариант Делта с потенциал за тежко протичане при част от заразените и един още по-заразен вариант Омикрон, при който потенциалът да слиза надолу към белия дроб е малко по-нисък. Смятам, че ни чака една тежка зима и пролет”, предупреди вирусологът от НЦЗПБ.  

На този фон пред отворените ваксинационни пунктове се извиха опашки. В Хасково отчетоха ръст на желаещите за бустерна доза. „През нашия кабинет на ден минават около 100-120 човека, поне едно 50% са хората, които си поставят бустерната доза”, обясни Гергана Манолова.

Опашка имаше и пред болница „Пирогов” в София. Част от хората изчакваха близо час, но това не ги разубеди.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.