Доц. Мариана Тодорова от БАН сподели, че при 6G технологията сателити от космоса директно ще излъчват на Земята

"Преносимите устройства към тялото, които следят жизнените параметри, са абсолютен хит. Чрез ДНК-то на човек нанороботи ще могат да го анализират и отвътре. Те ще са във форма на поглъщащи се капсули. Така се отваря дискусията, че човек ще може да бъде хакнат. Когато изкуственият интелект бъде обучен за геномната карта на нация, ще могат да се дават прогнози за заболеваемост, смъртност, дълголетие". Това заяви в студиото на "Денят на живо" футурологът от БАН доц. Мариана Тодорова.

По думите й ще могат да се прогнозират болестни състояние – риск от инфаркт и инсулт.

По темата с новите технологии тя сподели, че Сингапур и Япония искат да се присъединят към големите играчи САЩ и Китай с внедряване на 5G . "Технологията реализира концепцията за интернет на обектите. Ще присъства в камиони, автомобили, дронове, както и умни градове и домове, дори в превантивната медицина", обясни футурологът.

Според нея 6G е още проект, а параметрите не са уточнени. "Очаква се масово да бъде имплементирана 2030 г. Говори се за скорост в терабайт. Сателити от космоса директно ще излъчват на Земята", разкри експертът. И допълни, че всеки един домашен уред ще може да бъде настроен чрез изкуствен интелект да бъде самостоятелен. "Хладилникът ще може да поръчва продуктите, които му липсват. Материалната инфраструктура се превръща малко по малко в дигитална", посочи доц. Тодорова.

Тя разясни, че изкуствен интелект може да обработва данните от трафика и да няма задръствания, като се пренасочват автомобилите извън места, където има силно наличие на въглероден диоксид.

Целия разговор проследете във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.