Изминаха дни, които бяха белязани от избори, бюлетини, машини, мандати, дебати и скандали

Поглед към отминаващата политическа 2021 г. - 365 дни, белязани от избори, бюлетини, машини, мандати, дебати и скандали. 2021-ва година остава в историята, като годината с три парламентарни избора, един президентски, четири парламента, четири правителства, трима премиери и един президент. Ванина Недкова припомня някои от най-запомнящите се моменти в парламента.

2021-ва - една година, четири парламента. В историята остана първото от години насам Народно събрание, запазило властта цял мандат.

Какво да очакваме от младите в политиката?

След като Цвета Караянчева обяви, че закрива 44-то Народно събрание и удари звънеца, с него бяха загасени и лампите в пленарната зала в бившия Партиен дом, за да светнат месец по-късно, в старата сграда и да дадат старт на 45-тия парламент. „Дано да съм добра орисница”, каза тогава Мика Зайкова.

Не се получи. Дойде ред на 46-тия парламент. За тези няколко месеца парламентарен живот законотворчеството често оставаше встрани, за да отстъпи място на шоуто.

Дебатите се изостриха. „Председателят на парламента трябва, според мен да се държи като председател при всички случаи, а не като болонка на някой сценарист”, заяви тогава Татяна Дончева.

„Никога не е имало толкова грозен водещ”, каза Росица Кирова.

2021 г. през погледа на фотожурналистите

В пленарната зала се заговори и за сватба. „Сега има ли сватба между ДПС и ИТН след първото гласуване?”, запита Георги Свиленски.

„Г-н Йорданов е булката, а Филип Станев – шаферката”, добави Стоян Мирчев.

„Точно БСП да говорят в този смисъл… Вие сте доста шавлива политическа булка, бе хора”, коментира Тошко Йорданов.

Ставаха и грешки. „Когато президентът Първанов… президентът Радев даде мандат…”, каза Тошко Йорданов.

Често се чуваха и забележки. „На г-н Филип Станев му правя забележка за тези дънки. Много моля, без дънки в залата. И то съвсем сериозно, г-н Станев”, каза Ива Митева.

А от време на време идваше момент на осъзнаване. „Престанете, станахме за смях пред цяла България бе, хора!”, заяви Филип Станев.

В последните дни на годината дойде най-младият парламент на страната ни. Пътят към парламентарната трибуна понякога се оказваше труден за някои, а на помощ се притекоха по-опитните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.