Това разкри председателят на агенцията доц. Михаил Груев

„Имаме около 500 особено ценни и уникални документа. Те са със специален режим на съхранение и са дигитализирани. Освен картографската колекция, разполагаме с важни за началата на българската държавност документи – Търновската конституция, протоколите от учредителното събрание, от избора на княз Александър Батенберг, т.нар. Сребърна конституция, манифестът за Независимостта“. Това разкри за „Денят на живо“ доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. 

По думите му 94 линейни километра документи се съхраняват в архивите. „Никой не ги е прочел всички, но отделни факти за отделни събития и личности могат да бъдат променени“, смята той. 

Доц. Груев подчерта, че агенцията притежава богата колекция от географски исторически карти, откупена през 2006 г. от колекционера д-р Симеон Симов.  „Той е български емигрант, напуснал България през 1957 г. Освен лекар, той е един от първите гинеколози в Германия, които започват да правя инвитро процедури. Активно се интересува от мястото на България в средновековни документи, карти и гравюри. Инвестира цялото си състояние в артефакти, които му напомнят за родината. Те са дигитализирани и могат да бъдат видени на сайта на ДА „Архиви““, разказа той. 

Според него най-старата е изработена по труда на Птолемей. А картографиите до 16-ти век се базират на неговата номенклатура.  

„През 2015 г. постъпи при нас архивът на Желю Желев, дарен от дъщеря му. Той доста добре представя Прехода. Очакваме БСП да ни предоставят архиви, за да реконструираме цяла една епоха. На този етап само СДС е дарил архивни документи. Бихме искали такива и от ГЕРБ и ДПС. Симеон Сакскобурготски и Анастасия Мозер вече също дариха архивите си“, сподели доц. Груев.   

Целия разговор проследете във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.