Според нея промените в Закона за съдебната власт през последните години трябва да бъдат отменени

"Разпитът на Рашков е е тест за прокуратурата заради критиките към нея и сегашния главен прокурор. Така тя може да покаже доколко и как може да работи". Това заяви за "Денят на живо" директорът на Български институт за правни инициативи Биляна Гяурова.

Според нея промените в Закона за съдебната власт през последните години трябва да бъдат отменени. "Прокуратурата и съдът са на дъното на всички изследвания за доверие, те работиха години за това. Свеждането на решителните промени в съдебната система до конкретна личност е погрешен подход. Има системен проблем, който трябва да бъде решен по законодателен път. Конкурсното начало се заобикаля. За магистратите от Спецпрокуратурата и Спецсъда допълнителните възнаграждения бяха приети по неясни критерии", посочи тя. 

Рашков след разпита в Прокуратурата: 30-40% от парите за „Хемус” са се насочвали към ГЕРБ

"През първите 6 месеца на годината ще се случат важни неща. Изборът на председател на ВКС може да окаже влияние върху цялостната политика, която ще се реализира. Изборът на главен инспектор и инспектор на ВСС трябва да бъде задача на НС", сподели Гяурова. 

По думите й предложението на Българския институт за правни инициативи за Антикорупционен борд може да бъде включен като част от работата на Националния съвет по антикорупционни политики.

Целия разговор проследете във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.