"Разследването за АМ "Хемус" може да се отрази на здравето на ГЕРБ", смята бившия вътрешен министър

"СРС не може да се използва в случай с фалшив зелен сертификат, защото наказанията, които са предвидени, не влизат в обхвата на закона за СРС", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

"Когато се издаде сертификат на лице, което не е имунизирано, става въпрос за документно престъпление по НК. Има различни възможности, предвидени в закона", добави той.

Бившият вътрешен министър заяви още, че има много хора, които могат да кажат кой и къде може да ви издаде фалшив сертификат без имунизация и срещу съответното заплащане. До достигането на необходимата информация се достига чрез свидетелски показания или чрез вещи лица.

"Темата със зеления сертификат е широко поле за популизъм, това дава изява на всякакви хора. Тази тема няма да взриви коалицията. По-важни са мерките, които ще се вземат по здравната криза в бъдеще", смята Йорданов.

Той подчерта, че думата трябва да имат медицинските специалисти, а всички останали да направят крачка назад. Трябва да се следват съветите на личните лекари.

"Разследването за АМ "Хемус" и изтеклите милиони няма да се отрази на здравето на коалицията, но може да се отрази на здравето в ГЕРБ, ако разследването се води както трябва и се постигнат резултати", изрази мнението си по актуалния казус Емануил Йорданов.

Според него, ако се спре само до футболния съдия, разследването няма да се отрази на никого, освен на съдията.

"Когато говорим за държавни пари, изразходвани неправомерно, управляващата партия винаги е намесена", смята още той.

Йорданов не вижа как от ГЕРБ биха се договорили с някого от коалицията относно съдебната реформа.

"ГЕРБ иска да пази в съдебната власт статуквото, там нивото на правна грамотност е изключително ниско. Привикването на Бойко Рашков като свидетел е левашки PR от ръководството СГП", заяви бившия вътрешен министър.

По въпроса за главния прокурор Йорданов смята, че механизмът за контролирането му може и да проработи, но основно не бива да се допуска злоупотреба с власт на тази позиция. Според него това е недостатък, който може да се отстрани с промени в процесуалните закони, а до промяна в Конституцията е нужно да се стигне след задълбочени разговори, изясняване на промените и къде може да се постигне съгласие, което да бъде подкрепено от необходимото мнозинство.

Емануил Йорданов подчерта, че войната между прокуратурата и МВР ще стихне, когато Иван Гешев напусне поста.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.