Платното се казва "В памет на героите"

Близо 50 години по-късно, Ватикана най-накрая успя да купи картината на един от най-известните ни художници - Иван Вукадинов. Платното се казва "В памет на героите", а от Италия имат интерес към него още от 70-те години на миналия век. Тогава социалистическа България отказва да продаде картината. Две години са нужни на Иван Вукадинов да създаде „В памет на героите”.

„Рисувана е между 73 и 75. Художникът работи много бавно, прецизно в сложна техника. При нея се използва восък за свързване на цветовете и се постига ефект такъв, че светлината прозира през цветовете”, разказва Румяна Йонева от галерия „Ракурси”.

Христо Стоянов: Сградите на закритите училища трябва да се използват и за култура

„През 70-те години на миналия век Вукадинов прави няколко изложби в Италия. Показва и тази картина. Тя е забелязана и има отправена покана от музея на Ватикана да бъде закупена. Но очевидно от конюнктурни съображения е отказано от българска страна”, обяснява още тя.

След отказа, художникът се оттегля.  Не се показва често, не прави изложби, а и негови картини рядко са показвани. И така до 2006-а година, когато Иван Вукадинов и негови приятели решават да направят изложба за Ивановден. Избират тази галерия и в продължение на 5 години,  на всеки седми януари, тук се излагат платната на едни от най-известните ни художници, чиито първи имена са Иван. Затова неслучайно преди няколко дни Вукадинов търси управителите на галерията. Този път с новина, че близо 50 години по-късно картината  ще отиде във Ватикана. И с молба – за последна изложба за Ивановден. Този път само с една картина - „В памет на героите”. В България – картината ще е изложена до неделя.  След това я чака път.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.