Бившият министър на енергетиката

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката, обяви в ефира на „На Фокус", че не е задължително да се стигне до енергийна криза след края на мораториума.

„Не е задължително след отмяната на мораториума да падне небето. Има техники, които са познати на експертите. Например електроенергията, която мрежовите оператори купуват за технологични загуби, да не я купуват на борсата, а по регулирани цени от регулатора”, обясни той.

По думите му през годините много проекти, свързани с енергетиката, не са се осъществили заради конфликт на интереси.

„Най-актуалният въпрос е за интерконектора с Гърция. Тази идея възникна за първи път след прословутото спиране на газа през януари 2009 г. Тогава Европейската комисия каза, че това е проблем за енергийната сигурност. За това ни дадоха пари, за да работим по въпроса. Когато станах министър, вече бяха определени акционери в дружеството. Беше подписан устав и акционерно споразумение. Там пишеше, че ако се стигне до неразрешим проблем между акционерите, компанията се ликвидира и активите се продават на търг. Хората, които се занимаваха с това, казаха, че не може да започнат работа, защото рискът е огромен. Тогава се смени правителството в Гърция. Имахме среща с гръцкия колега и се разбрахме, че тази част от устава трябва да се промени”, поясни Трайков.

По думите му част от институциите у нас са неспособни да защитават обществения интерес. „Ако някой се опита да си върши работата, не остава дълго в тази институция”, уточни той.

На въпрос - получавал ли е заплахи, откакто е кмет на район „Средец”, Трайков заяви следното:

„Откакто съм публична личност, се оказва, че постоянно засягам нечии интереси. Не се впечатлявам много от това. Често ми пишат заплашителни съобщения в чатовете”.

Той коментира и казуса с премахнатото заведение пред Народния театър. „Нямаше как да знам, че не си плащат данъците. Започнахме процедура, открихме нарушения и премахнахме заведението. Договорът им беше със Столична община”, каза още Трайков.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.