Тенисистът публикува снимка от корта

Световният номер едно Новак Джокович с първи думи, след като съдът върна визата му. Темата тенисистът коментира в социалните мрежи, където качи и снимка от корта. Той благодари на всички за подкрепата и посочи, че иска да остане, за да се състезава на тазгодишното Открито първенство на Австралия, което започва на 17 януари.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)


​„Доволен съм и благодарен, че Съдията отмени анулирането на визата ми. Въпреки всичко, което се случи през изминалата седмица, искам да остана и да се опитам да се състезавам на Australian Open. Оставам фокусиран върху това. Пристигнах тук, за да играя на едно от най-важните състезания. Засега не мога да кажа повече, но БЛАГОДАРЯ, че бяхте с мен през цялото това време и ме насърчавахте да остана силен”, заявява той. 

В същото време семейството на тенисистът потвърди на пресконференция в Белград, че Новак се чувства добре и вече е тренирал.

„Той е там, за да постави нов рекорд. Той е спортист и най-добрият тенисист за всички времена. Новак винаги е бил адвокат за свободата на избора - нищо повече. Семейството ни се радва, че справедливостта надделя”, коментира братът на спортиста Джордже Джокович.

Новак Джокович спечели обжалването в австралийския съд.  Така сръбската тенис звезда официално има право да влезе на територията на държавата. Последва празненство на привържениците на Джокович и брифинг – на семейството му.

Десетки сърби излязоха да празнуват в подкрепа на световния номер едно в тениса след решението на съда той да бъде освободен от хотела за задържане на нелегални мигранти. Съдията определи действията на граничните полицаи като нелогични.  няколко часа по-късно последва брифинг на семейството на Джокович в Белград. 

„Очевидно не става въпрос само за Новак. Ние го защитавахме по всички възможни начини, защото знаем, че той е прав и отговорен човек. Никога няма да направи нещо, с което да наруши който и да е федерален или щатски закон навсякъде по света”, коментира братът на Новак Джордже Джокович.

Джокович вече обясни, че не е ваксиниран, защото има позитивен тест за COVID-19 от 16-и декември. Ден по-късно обаче публикува снимка, на която получава награда. На въпроса бил ли е навън въпреки че е заразен - отговориха така:

„Това е краят на тази пресконференция, благодаря ви за вниманието”.

Минути по-късно реакция дойде и от самия Джокович в „Туитър”.  Той написа, че  въпреки всичко, случило се през последната седмица,  иска да остане и да се опита да се състезава в Аustralian Оpen. Тенис специалистът Асен Григоров вижда проблем в това, че семейството на Джокович  вкарва политика в спорта.

 „Защо баща му го обявява за новия Спартак, защо го обявява за новия Исус, защо се опитват да внушат, че целият свят конспиративно някак се бори с Новак, за да може той да не вземе 21-ва титла от големия шлем?”, коментира журналистът и тенис специалист Асен Григоров.

Казусът може  да стигне до съда. Не е изключено губеща да се окаже Австралия, защото спортисти от ранга на Джокович работят с  подготвени екипи, смята адвокатът по международно право Ивайло Дерменджиев.

„Тук говорим за огромен турнир, огромен награден фонд, точки, които се събират от спортиста за целогодишното му представяне, плюс рекламни договори. Ако той не бъде допуснат до турнира, той има всички основания да съди този, който не го е допуснал – тоест държавата. За вреди и то за огромни суми”, обясни докторът по международно частно право Ивайло Дерменджиев.

Последната дума обаче е в министъра на имиграцията. Според законите на Австралия той може да отнеме визата на Джокович отново.

 „Много съм притеснена, но не искам да мисля за тази възможност. Надявам се всичко да си остане така. Той да бъде свободен и да играе”, добави майката на Джокович Дияна.

Така сега целият тенис свят очаква окончателното решение.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.